Tak jdeme na to!

No, napsat první příspěvek na blog mne stálo hodně přemlouvání. Ne, že by se mi nechtělo, ale spíš převládal ostych:-) Smekám klobouk před všemi, kdo pravidelně přispívají na své blogy i několik let a stále mají co říct!

Já začínám psát ze stejného důvodu, z jakého jsem před několika lety …přesně před 10. lety, otevřela e-shop http://www.viva-la-vida.cz

Něco mi tu prostě chybí. Kdysi to byly suroviny, ze kterých bych mohla vařit a dnes jsou to informace, jak s těmi surovinami naložit. Jak udělat guacamole nebo salsu pico de gallo už najdete velice snadno i na českých webech. Ale co třeba udělat z tomatillos, kaktusových listů nebo masa hariny (kukuřičná mouka na tortilly), obzvlášť, když nám zbudou po té, co jsme si nakoupily a uvařily podle nějakého vygoogleného receptu, který nás třeba ani nijak nenadchl? Ve špajzu na nás koukají další plechovky, které jsme si plni nadšení nakoupily, v lednici něco otevřeného a kolem mouky krouží moly. Buď tam budou tak dlouho, dokud jim nevyprší datum trvanlivosti nebo nepokryje šedý povlak plísně a pak půjdou pěkně do smetí. A nebo…?! Nebo najdu ještě nějaký nápad, co s tím.

A právě to si beru jako svůj úkol, ukázat vám, že i tak netradiční suroviny, jaké jsem zmínila výše, můžou být využity tak nějak tradičně netradičně!

Rozhodně netvrdím, že budu předkládat vlastní recepty. Na to nemám!:-) Ale odkážu vás na ty, na které jsem narazila já při svém pátrání.

Během roku se juknem i na to, jak si něco vypěstovat, kde nakoupit semínka tradičních latinskoamerických bylin, zeleniny, chili papriček. Jak je potom spotřebovat, uskladnit a vychutnat!

Dnes začneme s něčím úplně prostým a jednoduchým, bude to vlastně recyklace, použití něčeho, co bychom jinak vyhodili. A bude to pikantní mrkvička v nálevu escabeche z nakládaných chili serrano nebo jalapeňo. Serrano jsou drobnější, masitější a taky o něco pálivější než jalapeňo papričky.

Originální recept naleznete  ZDE

Budete potřebovat:

cca 1/2 kg mrkve

1 plechovku Jalapeňo papriček 800 g

sůl dle chuti

Postup je ultra jednoduchý. Mrkev oloupejte nakrájejte na kolečka silná cca 3 mm, dejte do hrnce, zalijte vodou a až se začnou vařit, odměřte 4 minuty. Pak sceďte, dejte do mísy a přidejte nálev z plechovky jalapeňos, osolte dle chuti a důkladně promíchajte. Můžete smíchat i s papričkama. Je jedno, jestli použijete papričky celé nebo krájené.

Takto můžete naložit i další zeleninu, jako třeba květák, cibulky, kapie nebo mladé cukety a patizony. nebo si zeleninu namíchat.

Skladujte v uzavřené nádobě v lednici nebo můžete běžným způsobem sterilovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *