Conchas – slaďounké mexické houstičky

Miluju vše sladké! Hlavně sladké pečivo, koláče, buchty, záviny…

Takže vyzkoušet upéct conchas, bylo téměř povinností! Nadýchané těsto se sladkou krustičkou, pro mne něco neodolatelného! Zlákal mne hned první recept. Kynuté těsto, trochu podobné naší vánočce. Snadné, řekla jsem si. Ale nepovedlo se. O lehkosti nemohla být vůbec řeč. Tak jsem zkusila ještě další dva recepty. Zase neúspěšně!

Pak jsem je jednou viděla prodávat v Praze na akci Zažít město jinak. A byly úžasné!!!

Teprve před týdnem jsem si ale řekla, že bych mohla učinit další pokus, když jsem přemýšlela, jaký příspěvek napsat k blížícím se Vánocům. Opět jsem vyzkoušela první recept, který mi padl na Pinterestu do oka….. a povedlo se!

První velký rozdíl oproti receptům, které jsem zkoušela bylo to, že těsto je dost mastné – pěkně máslo a trochu sádla. Kyne přes noc v lednici a pak ještě dost dlouho na pekáči. Výsledek ale rozhodně stojí za to!

Zde je odkaz na zdroj receptu: Sweet bread shells

Recept na conchas:

500 g hladké mouky

7 g soli

1 balíček sušeného droždí

1 šálek (250 ml) plnotučného mléka

vanilkový extrakt (vanilkový cukr)

2 vejce

90 g krupicového cukru

6 lžic změklého másla

2 lžíce změklého sádla

Nechte vzejít kvásek z droždí, trochy vlahého mléka, trošky cukru a lžičky mouky.

Smíchejte všechny suché přísady, kvásek, mléko, vejce, vanilku a máslo se sádlem.

Zpracujte na ne příliš tuhé těsto, řidší než na vánočku, lepivé.

Vyvarujte se přidávání další mouky!

Těsto přendejte do větší mísy, do které nalijete asi 2 lžíce oleje. těsto otočte, aby bylo celé potřené olejem. Mísu uzavřete potravinovou fólií a dejte kynout do lednice nejlépe přes noc, minimálně 8 hodin.

Druhý den rozdělte těsto na stejně velké kousky, cca 16 ks, utvořte kuličky a ty pak na plechu zmáčkněte na placičku.

Nechte opět kynout, minimálně 2 hodiny, až houstičky zdvojnásobí svůj objem.

Každou bulku potřete rozpuštěným máslem a dejte na ní žmolenkovou placičku. Video jak na to naleznete ZDE Pokud shlédnete video celé, uvidíte, že postup při přípravě těsta je trochu jiný. Ale i klasickým postupem se ke kýženému cíli dostanete.

TIP: Začněte těsto zpracovávat s trošku menším množstvím mouky. Každá mouka saje jinak, tak aby nebylo těsto moc tuhé)

Na cukrovou krustičku budete potřebovat:

100 g hladké mouky

100 g moučkového cukru

7 lžic změklého másla

Vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr

1/4 lžičky kypřícího prášku

1 lžičku kakaa

potravinářské barvivo

Všechny ingredience až na kakao a barvivo smíchejte a vypracujte vláčné těsto, to rozdělte na třetiny, do jedné přidejte kakao a do druhé barvivo.

Vykynuté houstičky potřete rozpuštěným máslem, položte na ně placičku z drobenkového těsta. Tu opatrně nařízněte do tvaru mušle a dejte péct do vyhřáté trouby (cca 180°C) dozlatova.

Houstičky chutnají nejlépe ještě týž den!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *